Conway Atkins House

2016
Dover Heights, NSW

Conway Atkins House responds to the familiar requirements of a family home renovation: a new bedroom, refreshed kitchen and bathrooms, and a lounge and dining room that better utilises the connection to the garden. This pragmatic brief provides a platform for exploring the intersection between the assertive character of the old house with contemporary Australian living.

Working mainly within the fabric of the original property, which is listed as an item of local heritage significance, we were inspired by the humble materials and bold formal devices of the depression era and immediate post-war style, now described as Inter-War Functionalist. Our aim has been to subtly re-interpret and strengthen this design language. Bespoke elements punctuate and bring a quality of hand craftsmanship to each space. Three original light fittings have been designed and manufactured for the project. New joinery explores the curves of the original house, and splashes of colour and textural explorations imbue the design with a playful tactility.


 

Project Team

Sam Crawford, Lachlan Delaney, Imogene Tudor, Ken Warr, Zoe Fitzherbert-Smith, Jane Crawford, Matthew Bolton, Lily Szumer

Builder

SQ Projects

Consultants

Land Surveyors – Mitchell Land Surveyors
Structural Engineer – Northrop Consulting Engineers
Quantity Surveyor – QS Plus
Landscape Architect – True Form Landscapes
Hydraulic – ITM Design

Council

Woollahra

Photography

Brett Boardman