Darlinghurst Warehouse

2015
Darlinghurst, NSW

A very long, narrow site in the heart of Darlinghurst, previously a commercial garage and bounded by terrace houses on all sides, called for intelligent planning to maximise sun penetration and flexible living.  Heritage constraints required the street-front room to retain its existing ceiling height, and the façade was similarly protected, concealing from the street the drama of the converted spaces beyond.  Visitors are launched into a tall, light-filled living space, lit by an internal courtyard that brings a glimpse of green into a very urban context.

New building elements in black steel, recycled brick, concrete and timber form a palette that combines heavy durability with warmth, bridging the gap between the building’s industrial history and its new use.

 


 

Awards

Finalist, Best Kitchen category – Australian House & Garden Top 50 Rooms Awards 2016

Project Team

Sam Crawford, Zoe Fitzherbert-Smith, Charlotte Evans

Consultant Team

Land Surveyors – Paul A. Lawson
Structural Engineer – Waddington Consulting Pty Ltd
Landscape Architect – Always Greener Landscape Designs
Geotechnical – Douglas Partners
Hydraulic – ITM Design
Heritage – Zoltan Kovacs Architect
Joiner – Squarepeg
Lighting – LPA

Builder

Michael Downing Constructions

Photography

Craig Greenhill: Saltwater Images