Lambert House

2008
Waverley, NSW

It is quite common for our residential clients to live overseas or interstate druring much of the design and construction of their project. We find that with a good internet connection, some face to face meetings at critical stages, and regular teleconferences, this can work well.

It is also quite common for our clients to start out the project single, or child free, and complete the project with 2 or 3 children.

Our clients for this project were no exception. They lived in Hong Kong for much of the process, and returned with two children near project completion.

Their original house, a modest inter-war bungalow typical of the Waverley area, was worth retaining. We simply removed the asbestos rear lean-tos and created a new kitchen and living area opening onto a covered outdoor entertaining space and plunge pool to the rear.

High level glass louvred windows to the north and south allow in light and sun whilst maintaining privacy, and high level timber louvred windows to the east and west allow natural ventilation without the hot morning and afternoon sun. A rear pergola runs the length of the western façade preventing views of an unsightly two storey neighbouring dwelling, and providing much needed protection from the western sun. A covered outdoor BBQ area expands the living space.

A muted palette of whites expands the sense of space.

The original façade of the house is retained but viewed through a translucent screen.

 


 

Project Team

Sam Crawford, Nic Tang, Karen Erdos

Consultants

Hydraulic Engineer – Accor
Landscape Architects – Glenn Murray, Melissa Wilson Landscape Architects
Planning – John Pagan, BTP
Quantity Surveyor – Matt Saunderson, QS Plus
Structural Engineer – O’Hearn Consulting
Land Survey – Mudge Consulting
PCA – Essential Certifiers

Builders

H2H Constructions

Photography

Brett Boardman

Council

Waverley