Moncur Street Terrace

2003
Woollahra, NSW

A typically dark and run-down, but rather spacious Victorian terrace house was gutted and remade as a light filled, contemporary home, on a relatively modest budget. Each of the existing internal spaces was reworked.

The new rear boundary to boundary width family room is now lit by a continuous perimeter skylight, which both sends light deep into the interior of the terrace, and, by drenching each of the family room walls in light, dramatically expands one’s sense of space within the otherwise typical contemporary rear room opening via bi-fold doors to a private courtyard.

The existing second bedroom on the first floor was converted into ensuite bathrooms for the existing front bedroom and new rear bedroom, which enjoys district views from a sun drenched bay window seat. The attic was converted to a third bedroom with ensuite bathroom enjoying dual aspects east and west via new double dormer windows.


 

Published

Domain – Sydney Morning Herald Feb 2004
Houses Magazine – Issue 38 – Architecture Media 2004

Project Team

Sam Crawford, Jonathan Moore

Consultants

Landscape Design: Precinct Landscapes with Sam Crawford Architects
Structural Engineer: Tony Russo, Geoff Ninnes Fong & Partners
Builder: Andrew Simpson, AS&KB

Photography

Eric Sierins, Max Dupain & Assoc

Council

Woollahra