Salgo Kitching House

2008-2012
Bronte NSW

Our clients for this project approached us before purchasing the house. We agreed that whilst it was an ugly duckling, it had many strengths and was just waiting to become a beautiful swan.

The house was made up of a now unrecognisable inter-war bungalow with post WWII austerity period additions. It was built over the foundations of a colonial era sandstone house and stables; the remains of which are evident in the rear boundary wall, a sandstone well and adjacent remnant stable building.

The bedrooms and main living area of the existing house needed a few more coats of paint. However, the kitchen and laundry cut the house off from the back yard. The sun room at the front of the house underutilised the northerly aspect and district views. Our approach was to demolish both front and back of the house and bookend the existing building with lightweight, though also thermally massive additions; each maximising winter solar gain and views.

The main bedroom also needed an ensuite; and the main bathroom and central hallway – more light. A basement room was converted into guest accommodation. And our courageous clients lived in the house throughout the two stage process. Their patience, the understanding of the creative process and impeccable aesthetic judgement made this a delightful project.

 


 

Awards

2015 Shortlisted – NSW Architecture Awards: Residential Architecture – Houses (Alterations and Additions)

2015 Shortlisted – NSW Architecture Awards: Sustainable Architecture

2013 Shortlisted – Houses Awards
2013 Waverley Design Award for exemplary contemporary design

Project Team

Sam Crawford, Karen Erdos, Wendy James

Consultants

Landscape Architect – Glenn Murray, Melissa Wilson
Quantity Surveyor – Matt Saunderson, QS Plus
Structural Engineer – James Sutherland, Northrop
Hydraulic Engineer – Matthew O’Hearn, O’Hearn Consulting

Photography

Brett Boardman