Sheppard Wilson House

Bronte, NSW

Set well back from the street, beneath the towering limbs of a gigantic heritage listed fig tree, the additions are in stark contrast to the original timber cottage in form and materiality.

In keeping with our objective of providing our clients with passive means of cooling, the new two storey rear section of living spaces and bedrooms is constructed in concrete and reverse brick veneer; maximising thermal mass where it is needed – on the inside of the building. This mass (of concrete and masonry) will serve to significantly reduce daytime summer temperatures without resorting to air-conditioning. Cooling afternoon sea-breezes will flush out heat stored during the day. Large areas of north facing glazing and solar boosted, gas powered hydronic heating will provide winter comfort.

A protected and private north facing courtyard is formed between the existing cottage and the rear addition. The living spaces also open onto a lush rear garden and a little cabana formed from the old garage, in the shade of one of the largest fig trees that we have seen. Externally, the historic coastal palette of fibre cement and timber battens gets a fresh makeover with a rhythmic pattern of cladding and added expanded mesh screens that skirt the fenestration and provide both shade and privacy.

The centrepiece of the extension is a concrete island bench that mushrooms out of the oak floor and will no doubt be the future hub of good food and conversation.

 


 

Project Team

Sam Crawford, Karen Erdos, Ken Warr, Aaron Leeman-Smith, Wendy James, Ellie Gutman, Benjamin Chan

Consultant Team

Land Surveyors – Mitchell Land Surveyors
Structural Engineer – James Sutherland – Northrop
Quantity Surveyor – Matt Saunderson, QS Plus
Landscape Architect – Richard Elkan – Spirit Level
Hydraulic – ITM Design

Builder

Prime Form Construction

Photography

Brett Boardman