Croydon Park Residence – in progress

Wan Country / Croydon Park, NSW

Croydon Park Residence, on the lands of the Wan clan, is a significant alterations and additions to a single storey soldier settlement cottage. The brief was to refurbish the existing interior spaces to comfortably accommodate the multi-generational family, and extend at the back with new living and outdoor spaces. Located in a heritage conservation zone, a sensitive rear extension was added, with a skillion roof that tilts up to the north, allowing sunlight to penetrate deep into the plan.

Durable, robust and natural materials were selected for their thermal mass, and as a contemporary response to the heritage area of brick cottages. A neutral and calm palette allows the inhabitant’s daily activities and belongings to come to the forefront. The living space opens to a covered verandah which overlooks a new pool, positioned so that it is visible from the kitchen and dining room via a slot window.


 

Project Team

Sam Crawford, Benjamin Chan, Ken Warr, Christine Guan

Consultant Team

Structural Engineer – Cantilever
Hydraulic Engineer – InLine Hydraulics
Geotech Engineer – Sydney Geotech Consultancy
Quantity Surveyor – QS Plus
Heritage Consultant – Weir Phillips Architects
Landscape Architect – Spirit Level
Planner – ASquare Planning

Council

Burwood Council