Gloucester Farmhouse

We were asked to design a house and yoga retreat in the ruggedly beautiful hills beyond Gloucester, some 3 hours drive north of Sydney.
The main residence of approximately 380sqm was designed to accommodate two bedrooms, large open plan living spaces and a linked yoga pavilion. The design brief placed great importance on a seamless visual and physical transition between inside and outside, the use of raw materials as well as flexibility in the function of the spaces through the use of moving walls and sliding screens. The design incorporated this relative sophistication into the form of a rural industrial building.
Four self-contained tent like pavilions dot the property, as well as an ancillary building containing workshops, machinery-shed and guest accommodation for up to 10 people.


 
By Sam Crawford Architects and Sago Design

SCA Project Team

Sam Crawford, Adrian Tarrant, Felicity Gartelmann, Lionel Teh

Consultants

Structural – Northrop, James Sutherland
Land Surveyor – Calco Surveyors
Landscape: Spirit Level, Hugh Main

Builder

Lukas Dellsperger, LMD Building Services

Photography

Sago Design

Council

Gloucester